9 faktaa valokuidusta!

Vain valokuitu varmistaa, että netti toimii nopeasti ja luotettavasti. Valokuituyhteys on huippunopea ja toimii aina – eikä kaistaa tarvitse jakaa muiden kanssa. Myös 5G tarvitsee tukirangakseen kattavan valokuituverkon. Valokuitu on sijoitus kiinteistöön, sillä nettiyhteys toimii vielä vuosienkin päästä kuin uusi.

MIKSI VALITA VALOKUITU?

Valokuitu on luotettava netti koko perheen tarpeisiin. Sen nopeus ja tiedon määrän käsittelykyky on ylivoimainen. Valokuitu kestää yskimättä koko perheen nettikäytön eri laitteilla. Pelaat, katsot sisältöjä, surffaat, asioit tai vaikkapa työskentelet kotona – valokuitu mahdollistaa pätkimättömän yhteyden. Videot saa ladattua sekunneissa ja etätyöt sekä videotapaamiset hoituvat ilman häiriöitä.

Valokuitu tarjoaa tasaisen ja vakaan yhteyden, jonka nopeus on aina se mitä luvataan. Nopeus ei riipu siitä, miten muu naapurusto sattuu käyttämään nettiä juuri nyt. Valokuitua voi käyttää langattomasti verkkopäätteellä. Ja vaikka asuisi haja-asutusalueella, kaukana kaupungista, etäisyys ei vaikuta netin nopeuteen.

Valokuitu varmistaa hyvät ja toimivat nettiyhteydet vuosikymmeniksi eteenpäin. Valokuitu lisää talosi ja kiinteistösi arvoa – valmiiksi rakennettu, luotettava tietoliikenneinfra on tärkeä myyntivalttii.

MITÄ SE MAHDOLLISTAA MINULLE?

Yhdellä valokuituliittymällä saat pätkimättömän verkon kaikille kotisi älylaitteille. Esimerkiksi älytelevisio, videopalvelut, etävalvonta, etätyö, opiskelu, maatilan robottiratkaisut sekä hoiva- ja terveydenhuollon palvelut etä- ja kuvayhteyksineen tarvitsevat kiinteän ja vakaan yhteyden.

Valokuidulla takaat kotiisi toimivan netin vähintään 50 vuodeksi. Samalla nostat kiinteistösi arvoa!

Valokuitu helpottaa arkista elämääsi. Nopealla yhteydellä sisältöjen lataamisaika pienenee, työskentely on sujuvaa ja etäpalveluiden, kuten terveydenhuollon ja pankkiasioinnin, käyttö nopeutuu.

 • Koko kodin tietoliikenne ja tv-palvelut sujuvasti yhtä yhteyttä pitkin
 • Voit rakentaa kotiisi nopean ja suojatun langattoman verkon
 • Lähes rajaton tiedonsiirtokapasiteetti
 • Puhelut ja videopuhelut valokuituverkossa
 • Etävalvonta ja hälytyspalvelut
 • Useampi henkilö voi käyttää eri palveluita yhtä aikaa ongelmitta
 • Suurten tiedostojen, kuten videoiden ja valokuvien, jakaminen sujuvat viiveettä
 • Mahdollistaa esim. etätyön ja -opiskelun, viihde- ja pelipalvelut, etäterveydenhoidon ja hoivapalvelut, älykodin palvelujen hallinnan (lämmitys, ilmastointi, turvapalvelut)
 • Valokuidussa on tulevaisuustakuu
 • Valokuitu toimii luotettavasti säällä kuin säällä
 • Saat heti käyttöösi kaikki ne ominaisuudet, joita 5G verkon arvellaan mahdollistavan tulevaisuudessa.

MISTÄ VALOKUITUA SAA?

Tarkista valokuitusaatavuutesi nettisivujemme kautta.

MITÄ EROA ON VALOKUIDULLA JA MOBIILILLA (4G, 5G)?

Valokuidulla saat heti käyttöösi kaikki ne ominaisuudet, joita 5G verkon arvellaan mahdollistavan tulevaisuudessa.

Monilla on se käsitys, että 5G tarjoaa valokuidulle korvaavan vaihtoehdon. Todellisuudessa 5G-verkko vaatii kuitenkin toimiakseen entistä kattavamman valokuituverkon: tukiasemia pitää olla aiempaa tiheämmin ja niiden tulee olla kytkettynä valokuituverkkoon, jotta päästään luvattuihin huippunopeuksiin. Valokuitu kannattelee 5G:tä. Jos asuinalueellasi ei ole  valokuituverkkoa, sinne ei tule 5G-verkkoakaan.

ValokuituMobiili
Jokaisella käyttäjällä oma yhteysKapasiteetti jaetaan yhtäaikaisten käyttäjien kesken
Etäisyys ei vaikuta nopeuteenEtäisyys, käytetty taajuus ja olosuhteen vaikuttavat nopeuteen
Yhtä tiedonsiirtoväylää pitkin hoituu koko kodin tietoliikenneUseimmiten laitekohtaiset liittymät
Elinkaari kuidulla 50 v., aktiivilaitteet 10 v.Elinkaari 3-6 v.
Todella pieni viiveKorkea vaihteleva viive

PITÄÄKÖ VALOKUITUA PÄIVITTÄÄ?

Valokuitua itsessään ei tarvitse uusia eikä kerran rakennettua verkkoa kaivaa uudelleen. Päivitystarpeet koskevat ainoastaan kotona olevia päätelaitteita.

MITÄ VALOKUITU MAKSAA?

Valokuituliittymän hinta on aluekohtainen. Liittymismaksun voi maksaa myös osamaksulla.

Kaivuukustannukset aiheuttavat valtaosan valokuituliittymän hinnasta. Valokuituverkkoon on hyvä saada kerralla suurempi joukko liittyjiä, esimerkiksi naapurusto. Tämä pienentää kustannuksia verrattuna siihen, että kuituyhteys rakennettaisiin aina yhteen kotiin kerrallaan.

Työn osuudesta valokuidun rakentamisessa on mahdollista hakea verottajalta kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys tulee kuituliittymän asennuksesta ja kuitupäätelaitteen asennuksesta ja ohjelmoinnista.

MIKSI VALOKUITU ON PAREMPI VAIHTOEHTO KUIN JOKU MUU?

Valokuituyhteys on oma kaistasi nettiin, jota et jaa kenenkään muun kanssa – toisin kuin 4G- tai 5G-yhteyksien kohdalla. Valokuitu on pitkäikäinen sijoitus, jolla varmistat hyvät ja toimivat yhteydet vuosikymmeniksi eteenpäin.

MITEN VALOKUITU TOIMITETAAN MINULLE?

Valokuitu tuodaan kotiisi kaapelilla, joka kaivetaan maan alle. Valokuituasentaja asentaa valokuidun kotiisi, joten sinun ei tarvitse huolehtia mistään.

KUINKA VALOKUIDUN SAA KÄYTTÖÖN?

Ottamalla yhteyttä meihin, Eurajoen Puhelimeen niin varmistetaan oman kiinteistösi valokuitusaatavuus. Myymälämme sijaitsee osoitteessa Kirkkotie 40, 27100 Eurajoki. Puh. 02 868 0040, palvelut@eurajoenpuhelin.fi.