Langaton verkko (WLAN/WiFi)

Miten laitteet yhdistetään ensimmäistä kertaa verkkoon?

Yhdistääksesi laitteen (esim. tietokone, tabletti tai älypuhelin) langattomaan verkkoon tarvitset langattoman verkon nimen ja salasananan. Etsi langattoman verkon nimeä vastaava verkko laitteesi (tietokone, puhelin tai tabletti) langattomien yhteyksien luettelosta ja valitse “yhdistä”. Seuraavaksi laitteesi pyytää verkon salasanaa. Kun oikea salasana on syötetty, laitteesi yhdistyy langattomaan lähiverkkoon. Langaton verkko on yksi tapa yhdistää laitteita Eurajoen Puhelimen valokuituverkkoon. Se ei ole osa Eurajoen Puhelimen toimittamaa yhteyttä, vaan kuuluu asiakkaan omaan sisäverkkoon.

Mitä eroa on langattoman verkon taajuuksilla 2,4 GHz ja 5 GHz?

5 GHz langattomalla verkolla saat paremmat nopeudet yhteydellesi, mutta verkon kuuluvuus on heikompi kuin 2,4 GHz verkossa. Jos asuntosi on suuri tai käyttöpaikan ja modeemin välillä on useampi este, eikä langaton verkko toimi kunnolla 5 GHz verkolla, kannattaa kokeilla toimivuutta myös 2,4 GHz verkossa pidemmän kantaman vuoksi. Lyhyemmillä matkoilla kannattaa aina käyttää 5 GHz taajuutta.

WLAN-verkon kuuluvuus riippuu mm. talon rakenteista, huonekaluista, kotijakamosta ym. esteistä. Esimerkiksi paksu kivi- tai tiiliseinä saattaa estää signaalin siirtymisen huoneiden välillä.

Pätkiikö langaton netti?

Useimmiten pätkivän ja hitaasti toimivan nettiyhteyden aiheuttaa langattoman verkon heikko signaali. Jos kotonasi langattoman verkon kuuluvuus ei riitä jokaiseen huoneeseen hyvin, on siihen helppo ratkaisu. Tarjoamme esim. Inteno EX400 langattoman verkon toistimia. Laitetta on mahdollista käyttää sekä toistimena että reitittimena, joka muodostaa oman langattoman verkon.

Nopeustesti antaa langattoman verkon nopeudeksi 40 tai 70 Mbit/s, vaikka sopimuksen nopeus on 100 Mbit/s?

Valokuituliittymän luvattu maksiminopeus koskee kiinteää yhteyttä. Langattomasti käytettäessä saatuun nopeuteen vaikuttaa mm. etäisyys päätelaitteesta, esteet ja eristeet sekä laitteen laatu. Suosittelemmekin eniten kaistaa vaativien toimintojen suorittamista kiinteällä yhteydellä. Monesti uudemmilla älylaitteilla päästään jopa luvattuun maksiminopeuteen langattomastikin.